Homepage

Strip Nieuws

Strip Index

Tijdlijn

Zicht op geschiedenis!


Waterbouwdag

 

24 maart 2020

Albert Uderzo is overleden

De Franse Albert Uderzo, de schepper Asterix en Obelix, is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat is door zijn familie vandaag bevestigd. Uderzo maakte de stripfiguren Asterix en Obelix samen met scenarioschrijver René Goscinny wereldberoemd, Coscinny overleed in 1977. ,,Albert Uderzo stierf in zijn slaap in zijn huis in Neuilly door een hartaanval en dat had niets te maken met het huidige coronavirus. Hij was al lange tijd steeds erg moe”, vertelde zijn schoonzoon Bernard de Choisy tegen persbureau AFP.

De geboorte van Asterix

Na de avonturen van de onoverwinnelijke Hoempapa zag Asterix in augustus 1959 het levenslicht in een appartement in Bobigny, een banlieue in de omgeving van Parijs. Dat was het huis van tekenaar Albert Uderzo. Hij moest er samen met schrijver René Goscinny voor zorgen dat een nieuw op te richten tijdschrift, ‘Pilote’, een goed stripverhaal kreeg. Op die dag werd er (veel) pastis gedronken en ook werd er (veel) gerookt. Dat was toen nog gewoon. In een prettige ambiance werd er heel wat afgepraat en tenslotte werd Asterix geboren. Het moest gaan over onoverwinnelijke Galliërs, de West-Europeanen die vóór de inval van de Romeinen in het huidige Frankrijk woonden, bedachten ze. 

De hoofdfiguur werd een besnorde strijder in een ‘ommuurd’ dorpje in het door de romeinen bezette Gallie. ,,In betrekkelijke korte tijd hadden we het uitgewerkt’’, vertelde Uderzo eens. Op 29 oktober 1959 verscheen het eerste stripverhaal, Asterix de Galliër, in ‘Pilote’. In 1961 verscheen het eerste Asterix-stripboek: er werden toen 6000 exemplaren van verkocht. Later werd het een van de grootste exportproduktgen van Frankrijk met een wereldwijde bekendheid.

Zie voor de lijst met Albums "Asterix"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strips - Nieuws & Achtergronden

Strip Nieuws

Stripliteratuur

Stripmusea

Strip Sites

Stripwinkel

Tijdlijn

Stripreeksen

Strip-personages

Tekenaars / Auteurs

Uitgevers


Historische Index

...... en meer

 


de Koene Ridder

 


 

 

 

 

 

Innitac -only quality has a future

Glasbok - transport van glas

 

 

 

.

 

 

 

 

 

WebWise - voor beelden en verhalen uit de wereldgeschiedenis
(e) info@webwise.nl
copyright © 2021 webwise