20 februari 2019
Kuifje expert Har Brok overleden
Op 76-jarige leeftijd is Kuifje-pionier en Hergé-kenner Har Brok ioverleden. Als een van de eersten was Har Brok een Kuifje-onderzoeker, die serieus inging op diverse aspecten van het beeldverhaal. Hij publiceerde zijn bevindingen met name in Stripschrift, artikelen werden gebundeld in ‘Kuifje – Van leerling journalist tot wereldberoemd reporter’. Zo inventariseerde Har bijvoorbeeld de vloeken en verwensingingen van kapitein Haddock.
Har Brok was een pionier die serieus de verschillende versies van de Kuifje-verhalen ging vergelijken. Hij probeerde de verteltechnieken van Hergé te doorgronden. Dat vond hij belangrijk, omdat Hergé daarmee bijdroeg aan het leesplezier. Bijfiguren als Serafijn Lampion kwamen in diverse albums terug en dit verhoogde de herkenning van de verhalen. Har Brok stelde daarom de ‘Kuifje-index’ op en dat was een eerste ‘wie-is-wie’-overzicht van de Kuifje-reeks:
Dr. Har Brok recenseerde ook als Biblion recensent uitgaven over strips, zoals het gebruik van auto's (Citroen) in de verschillende stripverhalen [Post, 1994]. Dat deed hij op wetenschappelijke wijze. Hij was ook een wetenschapper en werkte jarenlang als dialectoloog voor het Meertens Instituut en heeft veel publicaties op zijn naam over dialecten, volkstaal en verschillen in het Nederlands in de verschillende regio’s. In zijn romancyclus ‘Het Bureau’ beschrijft J.J. Voskuijl de gang van zaken in het ‘Beerta Instituut’: een sterk autobiografische beschrijving van het leven op het Meertens Instituut, waar Voskuijl werkte. Har Brok is te herkennen in het personage Rik Bracht.
Ook in het Hergé Genootschap zal hij erg worden gemist.
Literatuur:
Post, J. (1994) De fraaie lijn; Citroen in de strip, Amsterdam, Brains Unlimited
Alex (origineel Alix) is een Franse stripreeks die zich afspeelt in de klassieke oudheid (vanaf het jaar 53 v.Chr.), toen het Romeinse Rijk werd geregeerd door het eerste triumviraat.
Over de jonge bankbediende Vasco, die in dienst is van de Tolomei-bank van zijn oom. Hij maakt regelmatig verre reizen en beleeft daarbij vele avonturen in het 14e-eeuwse Europa.
Aan het einde van de Honderdjarige Oorlog (eerste helft 15e eeuw) beleeft Tristan, een meesterbeeldhouwer, allerlei avonturen voornamelijk in Frankrijk al spelen zich enkele verhalen ook af in Engeland en Italië. Hij is bevriend met Gilles de Rais, 'Maarschalk van Frankrijk' en berucht voor zijn kinderverkrachtingen en -moorden. Dit is dan ook een wederkerend thema in de verhalen net zoals alchemie, magie, satan en machtsmisbruik van de kerk. Ook andere historische figuren zoals Karel VII van Frankrijk en dauphin Lodewijk XI van Frankrijk verschijnen ten tonele.
In 390 v. Chr. rukten de Galliërs onder hun aanvoerder Brennus Italië binnen, versloegen de Romeinen en namen Rome in, behalve het Capitool. Zij sloegen het beleg om het Capitool. De Romeinen stelden toen vóór, den aftocht der Galliërs te kopen voor 1000 pond goud. De Romeinen komen met het goud en men gaat het wegen. Doch toen verwijt men de Galliërs, dat zij te zware gewichten gebruiken. Waarop de aanvoerder der Galliërs, Brennus, zijn zware zwaard trekt en in de weegschaal der gewichten werpt, zeggend: „Vae Victis”, wee den overwonnenen.Deze uitdrukking wordt tegenwoordig nog wel overdrachtelijk gebruikt om te zeggen, dat wie door ’t noodlot getroffen is, niet veel tegemoetkoming verwachten kan.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer posuere erat a ante.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer posuere erat a ante.