Homepage

Strip Nieuws

Strip Index

Tijdlijn

Zicht op geschiedenis!


Waterbouwdag

 

20 februari 2019

Kuifje expert Har Brok overleden

Op 76-jarige leeftijd is Kuifje-pionier en Hergé-kenner Har Brok ioverleden. Als een van de eersten was Har Brok een Kuifje-onderzoeker, die serieus inging op diverse aspecten van het beeldverhaal. Hij publiceerde zijn bevindingen met name in Stripschrift, artikelen werden gebundeld in ‘Kuifje – Van leerling journalist tot wereldberoemd reporter’. Zo inventariseerde Har bijvoorbeeld de vloeken en verwensingingen van kapitein Haddock.

   

 

Har Brok was een pionier die serieus de verschillende versies van de Kuifje-verhalen ging vergelijken. Hij probeerde de verteltechnieken van Hergé te doorgronden. Dat vond hij belangrijk, omdat Hergé daarmee bijdroeg aan het leesplezier. Bijfiguren als Serafijn Lampion kwamen in diverse albums terug en dit verhoogde de herkenning van de verhalen. Har Brok stelde daarom de ‘Kuifje-index’ op en dat was een eerste ‘wie-is-wie’-overzicht van de Kuifje-reeks:

Dr. Har Brok recenseerde ook als Biblion recensent uitgaven over strips, zoals het gebruik van auto's (Citroen) in de verschillende stripverhalen [Post, 1994]. Dat deed hij op wetenschappelijke wijze. Hij was ook een wetenschapper en werkte jarenlang als dialectoloog voor het Meertens Instituut en heeft veel publicaties op zijn naam over dialecten, volkstaal en verschillen in het Nederlands in de verschillende regio’s. In zijn romancyclus ‘Het Bureau’ beschrijft J.J. Voskuijl de gang van zaken in het ‘Beerta Instituut’: een sterk autobiografische beschrijving van het leven op het Meertens Instituut, waar Voskuijl werkte. Har Brok is te herkennen in het personage Rik Bracht.

Ook in het Hergé Genootschap zal hij erg worden gemist.

 

Literatuur:

Post, J. (1994) De fraaie lijn; Citroen in de strip, Amsterdam, Brains Unlimited

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strips - Nieuws & Achtergronden

Strip Nieuws

Stripliteratuur

Stripmusea

Strip Sites

Stripwinkel

Tijdlijn

Stripreeksen

Strip-personages

Tekenaars / Auteurs

Uitgevers


Historische Index

...... en meer

 


de Koene Ridder

 


 

 

 

 

 

Innitac -only quality has a future

Glasbok - transport van glas

 

 

 

.

 

 

 

 

 

WebWise - voor beelden en verhalen uit de wereldgeschiedenis
(e) info@webwise.nl
copyright © 2021 webwise