Homepage

Strip Nieuws

Strip Index

Tijdlijn

Zicht op geschiedenis!


Waterbouwdag

 

2001

Kuifje krijgt zijn eigen museum in Belgie

11 januari 2001

België krijgt een museum met internationale uitstralingj: het Kuifje-museum. Maar niet in Brussel, waar de reporter woonde. Er is lang over onderhandeld. De universiteitsstad Louvain-La-Neuve in de provincie Waals-Brabant krijgt het nieuwe onderkomen van alle Kuifje wetenswaardigheden.

De stichting die waakt over de erfenis van striptekenaar Hérge kondigde de vestiging aan op de 72e verjaardag van Kuifje: want op 10 januari 1929 verscheen in het tijdschrift La Petite Vingtième de eerste aflevering van Tintins avonturen Au pays des Soviets. De eerste verhalen verschenen namelijk in het Frans.

Louvain-La-Neuve heeft een nieuw museum van ruim vijfduizend vierkante meter. Aan het hele oeuvre van tekenaar Georges Remi (RG), zoals de werkelijke naam van Hergé luidde, wordt aandacht wordt en dus niet alleen aan de dappere stripheld Kuifje (frans: TinTin) en zijn hond Bobbie.

De keus voor de universiteitsstad is toch onverwacht. Want jarenlang is er met het gemeentebestuur van Brussel onderhandeld . Ook steden in Frankrijk aasden op de komst van Kuifje.

De Fondation Hergé is ingenomen met Louvain-La-Neuve. Er is ruimte, er is groen, aldus een woordvoerder.

De vestiging is zelfs historisch verantwoord : Hergé liet zich voor de afmetingen van het kasteel Molensloot inspireren door buitenverblijven in Waals-Brabant en bezat vlak bij Louvain-La-Neuve zelf een hoeve, in het dorpje Ceroux-Mousty.

De weduwe van de striptekenaar, Fanny Rodwell-Vlamynck, en tevens inspirator van het project, toonde zich in de Vlaamse krant De Morgen verrukt. 'Kuifje is terug thuis.'

meer info: Kuifje Museum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strips - Nieuws & Achtergronden

Strip Nieuws

Stripliteratuur

Stripmusea

Strip Sites

Stripwinkel

Tijdlijn

Stripreeksen

Strip-personages

Tekenaars / Auteurs

Uitgevers


Historische Index

...... en meer

 


de Koene Ridder

 


 

 

 

 

 

Innitac -only quality has a future

Glasbok - transport van glas

 

 

 

.

 

 

 

 

 

WebWise - voor beelden en verhalen uit de wereldgeschiedenis
(e) info@webwise.nl
copyright © 2021 webwise